Göz Seğirmesi Belirtileri ve Tedavisi
20 Haziran 2024

Göz Seğirmesi Belirtileri ve Tedavisi

Göz seğirmesi, insanlarda sık sık karşılaşılan ve genellikle ciddi rahatsızlıklara neden olmayan bir durumdur. Bu durum, doğrudan göz ve göz çevresindeki kasların kendiliğinden hızlı bir şekilde kasılmasından kaynaklanır. Göz seğirmesi, hem sağ gözde hem de sol gözde meydana gelebilir, fakat genellikle tek gözde görülür. Eğer göz seğirmesi her iki gözünüzde aynı anda görülüyorsa ve bu durum 48 saati aşkın bir süredir devam ediyorsa, bir uzmana danışmanızda fayda vardır. Çünkü bazı kas hastalıklarında vücudun diğer bölgelerinde olduğu gibi gözlerde de seğirme meydana gelebilir. Bu nedenle her iki gözde ortaya çıkan seğirme, bazı hastalıkların belirtisi olabilir. Ancak, göz seğirmesi genellikle nedeni bilinmeyen sebeplerden ortaya çıktığı için çoğu zaman kas hastalığına bağlı olarak görülmez.

Göz seğirmesi hakkında yapılan araştırmalar, bu durumun kesin nedenini saptayamamıştır. Ancak, bazı durumların göz seğirmesinin görülme ihtimalini artırdığı kanısına varılmıştır. Göz seğirmesi, tamamen kişinin iradesi dışında meydana gelir. Birçok göz seğirmesi dışarıdan bakanlar tarafından fark edilmez. Ancak bazı insanlarda göz seğirmesi aşırı bir hal almışsa, dışarıdan daha net bir şekilde görülebilir. Günümüzde "Blefarospazm" ve "Diskinezi" adı verilen iki hastalıkta da göz seğirmesi problemi meydana gelir. Bu iki hastalık ciddi hastalıklardır.

Göz Seğirmesine Etki Edebilecek Durumlar

  • Aşırı Stres: Günümüzde özellikle aşırı iş yükü ve sınavlı eğitim sistemi nedeniyle insanlarda sürekli stresli durumlar meydana gelir. Bilindiği gibi aşırı stres, insan vücudunda çeşitli ciddi durumların ortaya çıkmasına neden olur ve göz seğirmesi üzerinde de etkin bir rol oynar. Göz seğirmesi sorunu yaşıyorsanız, kendinizi stresten uzak tutmalısınız.
  • Aşırı Sinirlilik: Aşırı sinirlenen insanlarda göz seğirmesi başta olmak üzere vücuttaki birçok kas seğirmesi meydana gelebilir. Bu durum yaygın olarak görülür. Kendinizi sakinleştirerek göz seğirmesine engel olabilirsiniz. Eğer göz seğirmesi bu nedene bağlı olarak meydana geliyorsa, bir süre sonra kendiliğinden geçecektir.
  • Ekranlara Aşırı Bakmak: Özellikle bilgisayar başında çalışan insanlarda meydana gelen bu durum, göz seğirmesinde önemli bir rol oynar. Göz seğirmesi, kişinin uzun süre bilgisayara veya diğer ekranlara bakması nedeniyle sık karşılaşılır. Bu durum, sürekli bilgisayar başında oyun oynayan çocuklarda da görülebilir.
  • Yorgunluk: Hem göz yorgunluğu hem de fiziksel yorgunluk, göz seğirmesi probleminde önemli bir yer tutar. Özellikle akşam saatlerinde meydana gelen göz seğirmesi, büyük tehditler oluşturmaz.

Göz Seğirmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Normal insanlarda göz seğirmesi sorununda herhangi bir tedavi yöntemine gerek yoktur. Çünkü bu durum genellikle büyük rahatsızlıklara neden olmaz. Ancak, bazı insanlarda göz seğirmesi kronik bir hal alarak, her sinirlenmede veya diğer zamanlarda kendiliğinden ansızın ortaya çıkarak sorunlara neden olabilir. Bu şekilde ortaya çıkan göz seğirmesi zamanla artarak dışarıdan belirgin bir hale gelebilir. Bu durumda, göz seğirmesi sorununun tedaviye ihtiyacı olabilir. Tedavi olarak bazı ilaç tedavileri uygulanabilir. İlaç tedavisi tam olarak uygulanıyorsa, sorun bir süre sonra kendiliğinden ortadan kalkar. Kullanılan ilaçlara rağmen sorun ortadan kalkmıyorsa, alternatif tedavilere başvurulabilir. Ayrıca, ilaçlarla geçirilmeye çalışılan göz seğirmesi problemleri, bol uyumakla desteklenebilir. Bol uyumak, göz ve çevresindeki kasların dinlenmesini sağlayarak bu tür durumların ortaya çıkma olasılığını en aza indirir.

Göz Seğirmesi İçin Alternatif Tedaviler

Göz seğirmesi için uygulanabilecek en önemli alternatif tedavi, kişinin beslenme düzenine dikkat etmesidir. Sürekli düzensiz bir şekilde beslenen insanlarda göz seğirmesi sorunu bu duruma bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu nedenle, beslenme düzeninize özen göstermelisiniz. Özellikle kırmızı et, tahıl, balık ve ayçiçeği gibi ürünleri bol bol tüketmek faydalı olacaktır. Tabii ki bu tedaviler sırasında doktora giderek muayenelerinizi aksatmamalısınız.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni